Unikoulu

 Miksi aloitimme unikoulun?

Nyt saa yösyötöt riittää. Alan olla kurkkua myöden täynnä niitä. Olen kiukkuinen yöllä ja kiukkuinen aamulla herätessä. Neljännen yösyötön jälkeen en edes viitsi enää laskea, kuinka monta kertaa yöllä herään antmaan 7 kk ikäiselle vauvalle rintamaitoa. Vauva ei myöskään tahdo nukahtaa omaan sänkyynsä.

Olen nyt 2 kk antanut soseita päivällä ja maitoa myös. Mutta yöllä meillä herätään noin 2 h välein. Välillä on parempi yö, kun on herätty vain 2 kertaa. Silloin vauva on kyllä nukkunut meidän vanhempien välissä, äidin tuoksu taitaa rauhoittaa ja tuoda turvallisuutta, kun vauva herää.

Uskon, että vauvamme heräilyn syy on osittain se, että syntyessään hän oli alle 3 kg ja häntä piti yölläkin syöttää 3 h välein, jotta verensokeri ei laske liian alas. Rytmi on jo sieltä jäänyt päälle ja 7 kk ajan vain voimistanut tätä tapaa. Tosin äitini sanoi, että kaikki me 4 hänen lastaan olimme samanlaisia yösyöjiä. Mutta kuinka ärsyttävää on kuulla ventovieraan tänään kertovan, kuinka hänen lapset kyllä nukkuivat 1 kk ikäisestä 10 h yöunet! Täytyy kuulemma vain illalla antaa puuroa ja maitoa tarpeeksi...

En ole lukenut kirjoja unikouluun liittyen, luin ainoastaan neuvolasta saadun muutaman sivun pituisen unikouluohjeen ja kuulostelin muita äitejä kokemuksistaan.

VAIHE 1: Omaan sänkyyn nukuttaminen

Aloitimme unikoulun palmusunnuntain vastaisena yönä. Ensimmäinen tavoitteeni oli saada vauva nukahtamaan omaan pinnasänkyyn, ei meidän vanhempien sänkyyn. Edellisen kuukauden - pari vauva on nukutettu suoraan vanhempien sänkyyn. Tämä siksi, että ensin oli hankalaa ylipäänsä saada vauva nukahtamaan ja sitten vauva oli niin kipeä, ettei unikoulujuttuja viitsinyt edes miettiä. Pääasia, että uni tuli.

Ensimmäisen viikon opettelimme vain  pinnasänkyyn nukuttamista. Vauva sänkyyn ja rauhallista silittämistä. Välillä riitti vartti, välillä tunti, pisimmillään kaksi. Mutta joka ilta vauva nukahti lopulta omaan sänkyynsä. Meillä siis äiti silitti vauvaa olkapäästä pyllyyn vauvan ollessa pääasiassa kyljellään. Huomasimme muuten, että mahaltaan vauva nukkui ja nukahti paremmin, joka oli meille aivan uusi asia pelätyn kätkytkuolema-vaaran takia. Pari kertaa yösyötön jälkeen nostin vauvan takaisin sänkyynsä nukkumaan. Aamuyöstä yleensä olin niin puhki, että otin vauvan välimme syömään ja nukkumaan.

Yösyötöt lopetimme nyt pääsiäispyhinä, jotta mieheni ei tarvitse mennä töihin väsyneenä vaan voi levätä kotona. Asumme kaksiossa, joten kaikki olemme samassa huoneessa nukkumassa, ainakin toistaiseksi...

 

 

VAIHE 2: Ei enää yösyöttöjä

1. yö
klo 20 vauva nukahtaa puuron ja rintamaidon jälkeen silittelyllä sänkyyn
klo 23 vauva herää ensimmäisen kerran, kun olemme menossa nukkumaan.
          Silittely auttaa hetkeksi, kunnes silittelen uudestaan ja hetken päästä taas uudestaan ja...
klo 24 annan vauvalle vähän maitoa ja uni tulee heti
klo 00.30 pääsen itse nukkumaan. Vihdoin! Ihanaa!
klo 2  vauva herää toisen kerran. Olen niin koomassa, että parin silittelyn jälkeen annan jo maitoa.
        Tässäkö tämä nyt oli, luovutan heti, mutta en vain jaksa. Ja mietin miestäni, hän tuhisee puoliunessa vieressämme.
        Muistan kyllä, että hän on itse antanut minulle luvan huudattaa vauvaa, mutta silti tekee pahaa katkoa
        hänenkin uniaan.
klo 4  en enää edes silittele vaan annan maitoa ja kaikki saa taas nukkua
klo 6 ei pitäisi enää antaa maitoa, vaan mennä jo aamupalalle, mutta annan kuitenkin, jotta saisin itse vielä nukuttua
        hetken. Kuinka itsekästä? Nukahdamme kaikki tunniksi.
klo 7 vien vauvan potalle pissalle ja heräämme. Annan mieheni nukkua vielä tunnin verran työväsymystä pois.

Ei mennyt vahvasti aloitus, eihän?!? Mutta positiivista, vauva nukahti omaan sänkyyn illalla.

2. yö
Seuraavana yönä olin jo illalla niin väsynyt, että silittelyt jäivät heti alkuunsa. Annoin maitoa, kun vauva heräsi. Olin tyytyväinen siihen, että vauva nukkui omassa sängyssään koko yön.

3. yö
Illalla päätimme, että minä nukun sohvalla ja mieheni omassa sängyssään lähellä pinnasänkyä. Molemmille korvatulpat korvaan ja nyt olemme vahvoja. Vasta, jos vauva ei oikeasti rauhoitu, käyn syöttämässä.

klo 20 lähdemme kylästä iltaruoat syötettynä ja vauva nukahtaa autoon
klo 21 vauva herää kotona, käy potalla, vaihdamme yövaatteet ja annan maitoa
         vauva nukahtaa sänkyyn silittelemällä, mutta herää hetken päästä kolahdukseen. Vauva huutaa noin 10 min, yritämme puhua olohuoneessa normaalilla äänellä toisillemme, jotta vauvalla olisi turallisempi olo. Ei auta. Vauva on hyljeasennossa sängyssä ja huutaa kurkku suorana. Käyn silittämässä vauvaa ja hyräilen yksinkertaisesti kahta säveltä. Rauhoituttuaan vauva nukahtaa.
klo 23 huutoa 40 min. Annan vesipullon, kun vauva on jo aivan puhki. Taisi tulla huudatettua hieman liikaa. Lopulta
         annan maitoa, vauva syö vartin verran ja nukahtaa. Tästä taitaa tulla pitkä ja tuskainen yö...
klo 24 itse nukkumaan, sain unta vasta klo 01
klo 03.30 Apua onko vauva hengissä?!? En ole kuullut mitään, nukuin sohvalla korvatulpat korvissa.
         Olen pirteämpi kuin aikoihin. Mies nukkuu eri puolella sänkyä kuin illalla, joten on vauva tainnut huutaa.
         Minulle iskee nälkä, rinnat kivistävät, eikai rintatulehdus? Jalatkin särkevät. Luen, pyörin sohvalla,
         en vain saa unen päästä kiinni. Kerrankin kuin olisi mahdollisuus! Tulee loppuraskausaika mieleen...
         Lopulta pumppaan desin maitoa ja menen miehen viereen nukkumaan klo 6.
klo 7 vauva herää, potalle ja aamupalalle. Vasta puuron jälkeen annan maitoa.

Tämähän meni yllättävän helposti. Harmittaa vain omat univaikeudet... Voisiko 2,5 h uneni vastata normaalia 8h unia monine katkoksineen, koska nyt olen pirteä ja levännyt?

4. yö
klo 19.30 maito ja vauva nukahtaa autoon (ajamme mökiltä kotiin)
klo 21 kotona potalle, puuro ja maito. Vauva nukahti itse sänkyynsä 2 hammasharjaa kädessään.
klo 4 otin korvatulpat korvistani pois. Mies sanoi, että vauva ei ole herännyt kertaakaan. Olen ihmeissäni! Nukuin
        omassa sängyssä, koska sohvayö oli tuskainen.
klo 5 vauva herää ja ääntelee hieman, mutta tuntuu jo ymmärtävän ettei ruokaa ole tulossa.
        Ääntelee vajaan tunnin.
klo7.15 vauva herää, aamupala, maito

Miksi emme aloittaneet tätä unikoulua aikaisemmin, jos tämä oli näin helppoa?!? Uskon, että vielä tulee haasteita eteen, mutta olen jo todella tyytyväinen!


5. yö
klo 20 saunan ja iltapalan jälkeen vauva nukhati rinnalleni, mutta heräsi, kun kannoin hänet omaan sänkyynsä.


Päivärytmi

Päivärytmi on ruokailun osalta nyt hieman sekaisin. Vauva tahtoo syödä usein ja siis selvät ruoka-ajat, jotka etenkin hampaiden kannalta olisi järkevää pitää, eivät todellakaan toteudu. Yritämme kuitenkin nyt saada yöt kuntoon ja vasta sitten keskitymme taas päiviin.

Ajatuksia unikouluun liittyvistä asioista

  • Olisin kaivannut etukäteen tietoa, mitä sitten, jos lapsi vain huutaa ja homma ei vain toimi. "Älä huudata kohtuuttomasti lasta" Missä menee raja, mikä on kohtuutonta?
  • Irtaantuminen vauvasta kauhistuttaa, enää en voi nukuttaa rinnalle, riittääkö kohta enää maito? Vauvasta on tullut jo iso, kun ei koko ajan tarvitsekaan minua.
  • unikoulu kannattaa aloittaa, kun arki on tasaista eli ei ole tiedossa kovin poikkeavia päiviä kuten reissaamista
  • kävime klo 11-12 jumpassa 1-2 kertaa viikossa. Tämä taisi sotkea päivärytmiämme liikaa? 9 kk iässä päivärytmi: klo 5 aamumaito (sanon aina nyt saat aamumaidon), klo 6.30-8 herätään ja aamupala, klo 11 lounas ja päiväunille 2-3 h, klo 14.30 välipala, klo 17 päivällinen, klo 19 iltapala ja nukkumaan. 
  • Päivärytmin säännöllisyys kororstui noin 8 kk iässä tai oikeastaan silloin, kuin unikoulun haluaa aloittaa. Turhat iltavierailut on paras jättää väliin tai ainakin huolehtia, ettei vauva nukahda esim. ajaessa kotiin, koska muuten herää kotona pirteänä ja sitten on vaikea saada nukkumaan ja yö on taas rikkonainen. Jos ei ole rytmiä, vauvan on vaikea ymmärtää, mitä milloinkin pitäisi tapahtua.
  • päätös unikoulusta on vain tehtävä ja yöllä pysyttävä kovana. Korvatulpat auttaa, suosittelen. 
  • vauva söi hieman huonosti ennen unikoulun aloittamista ja siksi epäilin pitkään, voinko aloittaa unikoulua. Se on kuitenkin vain aloitettava, muuten vauva vaan jatkaa yösyömistä. Syömisrytmi paranee, kun yöt tulevat ehjiksi.
  • ystäväni sanoi, että vauvan vähimmäisunimäärä on 14 h/vrk ja vähintään 5 h ennen yöunia pitäisi olla hereillä. Neuvolassa ei asiaa kommentoitu mitenkään ja en tiedä minkäikäiselle tämä toimii. Meillä on nukuttu pikkupäikkärit vielä 3-4 h ennen yöunia (7 kk ikäisenä)